2013. november 16., szombat

"NÉMA NÉP, ÜRES FALAK" - Nincs többé legálfal Eger szívében?

Eltűntek a nyakatekert betűk, a groteszk lények és a szikrázó színek a Leányka úti aluljáróból. Nincs többé legális festési lehetőség a belvárosban?


 Tegnapi céltalan bolyongásom során (gyakran bolyongok céltalanul...) úgy döntöttem, a Leányka úti aluljáró felé veszem az irányt. A város szívében, egészen a vár mellett elhelyezkedő építmény ugyanis roppant kedves hely a számomra. Ha rossz napom van, vagy ha csak épp unatkozom, gyakran sétálok errefelé, nézegetve az alagút falára festett, furcsa, színes ábrákat, a megannyi ismeretlen kéz által a korlátokra rótt krisz-kraksznak tűnő névjegyeket, és ezek láttán kissé jobb hangulatban folytatom tovább barangolásom, mondván, ebben a városban élet van. Arctalan, névtelen, de mindenképp aktív, kreatív és tevékeny élet.
Tegnap a puszta unalom vezérelt csupán át a vasúti sínek alatt húzódó alagúton, ám már a bejáratnál majd' infarktust kaptam, hiszen eme pezsgő, földalatti élet legkisebb szikrái is nyomtalanul tűntek el egyik napról a másikra. Az egykor színektől szikrázó falakat ugyanis dolgos kezek felsőbb utasításra egytől egyig csont fehérre meszelték.

A Leányka úti aluljárót valamikor a kilencvenes évek derekán nevezte ki a város a graffititsek számára létesített legálfalnak, majd a későbbiekben, a kétezres évek elején próbálták újra kriminalizálni, mondván frekventált helyen való elhelyezkedése miatt összefirkált falaival rontja a városunkról megalkotott képet a turisták szemében. Ez a terv nem igazán jött be, a frissen átkent falak csakhamar újra megteltek élettel, és ha egy ideig nem is teljesen hivatalosan, de a hely újra legális graffitifalként működött, olyan alkotók munkáival, akik időt, pénzt és energiát nem kímélve tették színessé az arra járó városlakók és kíváncsi turisták mindennapjait.
Nem mondok nagyot akkor, mikor azt állítom, hogy ezen falakon komoly, galériák falain függő képeket megszégyenítő művek születtek. Sétáim során nem egyszer láttam, hogy az itt készült munkákkal turisták pózolnak, fotók készülnek, melyek később az intenerten kötnek ki, ezzel is népszerűsítve porlepte, szürke városkánkat. Most pedig nincs más, csak a vakító fehérség...

 Ám első riadalmunk alaptalan, a helyzet ugyanis nem teljesen úgy néz ki, ahogyan elképzeltük. A heol.hu cikke szerint a falakat nem véglegesen mázolták vakító fehérre, csak afféle újrakezdésképp, motivációként az újabb, igényes alkotások létrehozására.
Rázsi Botond alpolgármester elmondása szerint ugyanis sok panasz érkezett az egyre inkább lelakott állapotban lévő aluljáró graffitijeire, összefirkált, elrondított mivoltukra, ezért a korábbi alkotásokat eltüntetve, újaknak helyet adva kenték fehérre a falakat.
Rázsi úr azt is megemlítette, hogy az újradekorálás ügyében már felvette a kapcsolatot egy budapesti graffitis csoporttal.
Témajavaslatunk is van ám: szeretnénk, ha valamennyire egri lenne a fal, akár a Gárdonyi-emlékévhez is kapcsolódhatna – mondta az alpolgármester.
Az ügyben tehát mindössze egyetlen kérdés vetődik fel: Az újrakezdés és a felbérelt művészek által történő dekoráció után megmarad-e a hely egykori szabad, közösségi szelleme? Ragadhat-e festéket és alkothat-e bármely, illegalitást félretevő graffitis a Leányka úti aluljáró falai közt, vagy pedig egy felbérelt, kis csoport által kisajátított, saját utcai galériát kapunk ehelyett a régi legálfal helyére?

Így vagy úgy, természetesen mindkét esetben jobban örülünk, mintha a falak puszta fehéren, sár- és húgyfoltoktól, vagy épp "Szeretlek Mari!" feliratoktól elcsúfítva éktelenkednének a város szívében.

Ivan Ivanovics Maszopszkij

2013. szeptember 27., péntek

Mi újság a Dohánygyárral?

Nyilván mindnyájan emlékszünk még a nyár elején lezajlott, meglehetősen nagy port kavart kultúrbalhéra, melynek során látszólag két fél, az egri fiatalok és az egri városvezetés álltak szemben egymással és vívták meg véres csatájukat. Bátor, eltökélt, céljaikért életüket is feláldozni képes ifjú lázadók, szemben az unalmas, szürke, öltönyös emberek tömegével, akiknek célja, hogy elvegyenek tőlük mindent, ami csak egy kicsit is boldogabbá varázsolhatná az életet eme szürke, poros kis városkában számukra. Lángoló utcák, felborogatott kukák, kövekkel bevert kirakatok, együtt skandált jelszavak. Ja, hogy nem is így történt?

2013. július 20., szombat

"Költözzön el Egerből!" PÁLYÁZAT! második rész

Unalmas kispolgár Ön, aki semmi másra nem vágyik minthogy dolgozhasson? Többgyermekes
családapa, akinek szerettei ellátása, utódai boldogságának biztosítása a legfontosabb? Maradi, műkedvelő bigott talán, akinek városunk barokk jellege többet nyújt a megújuló, modern építményeknél? Netalántán minőségi szórakozásra áhítozó fiatal, aki többre vágyik annál, minthogy hetente egyszer diszkóba menjen, majd  fejét legális és illegális tudatmódosító szerek garmadával teletömve a hazaúton jól összetörjön valamit? Egy csepp sorsközösséget sem érez az utcasarkokon dohányárut kéregető, agresszív beavatkozástól sem visszariadó, munkakerülő ifjakkal?

Ebben az esetben sajnálattal kell közölnünk, hogy a Jóisten akarata által rossz városba született... De ne csüggedjen, van megoldás!

KÖLTÖZZÖN EL EGERBŐL!

Ösztöndíjas programunk keretein belül lehetősége nyílik az ország legcsodálatosabb helyeinek meglátogatására! Éljen a méltán híres dalban egyenesen csodálatosnak aposztrofált fővárosunk legmenőbb, leg élet- és húgyszagúbb kerületeiben, ahol fekete és fehér, szegény és még szegényebb kart karba öltve verik agyon vagy késelik meg egymást! Robotoljon valamelyik méltán híres, nagylelkű multinacionális vállalat alkalmazottjaként napi tizenkét órában! Haljon éhen máshol, hiszen itt nem illik a városképbe!

Vagy talán igazi nagyravágyó álmodozó Ön, aki nem elégszik meg a gyönyörű hazánk által tálcán felkínált lehetőségekkel? Ebben az esetben is van megoldás, hiszen programunk igazi külföldi körutazást szervez a számára! Csak egy lépés választja el Önt és családját minden magyar honpolgár dédelgetett álmától, a karriertől egy osztrák étterem konyháján, vagy épp egy londoni szálloda karbantartói fülkéjében, partvisok és felmosórongyok közt! Amennyiben úgy érzi, felhívásunk felkeltette érdeklődését, s a fentebb megfogalmazott követelményeknek Ön tökéletesen megfelel, ne habozzon! Nincs más teendője, mint megosztani eme írást ismerőseivel pár elmés mondat társaságában, melyből láthatjuk, mennyire maradi kispolgár, gondos édesapa, vagy épp szofisztikált fiatal ön, és máris nyerhet!

A nyeremény összege magába foglalja az utazás (duplán) visszatérítendő árát, egy kedélyes seggberúgást, néhány kellemetlen mondatot, és két fővárosi import bloggert, akik az Ön véren és verejtéken termett adóból írnak kedélyes zagyvaságokat dübörögve fejlődő városkánk nyugatot meghazudtoló haladásáról és virágzásáról!

Ne habozzon hát! Csodás alku ez, mellyel mindenki jól jár!
Ön is, Mi is, nem utolsó sorban pedig a városunkat elözönleni kívánó, pénzes seggfejek, akik cseppet sem törődnek a hétköznapi életet élő honpolgár legkevésbé sem érdekes sorsával! A lehetőség adott, éljen hát vele!

KÖLTÖZZÖN EL EGERBŐL!

2013. július 19., péntek

"Költözzön el Egerből!" PÁLYÁZAT! első rész

Formabontó, öntudatos lázadó-e ön? Hiszi-e, hogy kicsinyes, sekélyes ötletei és tervei egyediek, kreatívak, nyomot hagyhatnak a történelem megállíthatatlan folyásán? Hiszi-e, hogy nem a valódi tehetség tökéletes hiánya, hanem pusztán Eger városának álmos, fáradt, kispolgári levegője gátolja a kiteljesedésben, a hírnév megszerzésében? Talán többre is tartja önnönmagát százaknál, ezreknél, tízezreknél, teljes mértékben alaptalanul?

2013. április 18., csütörtök

Dohánygyár

(I. rész - Pár gondolat, előszó a pénteki tüntihez)

Többen kérdezték, hogy ha már elméletileg nem is virul, de legalább él az  oldal, miért nem adunk hírt a jelenleg is folyamatban lévő, Dohánygyár  nevezetű kulturális központ létrehozása kapcsán felmerült hercehurcáról.  Minket leszámítva ugyanis eme ügytől harsog az egri sajtó minden egyes  orgánuma, erről cikkez boldog boldogtalan, ezt beszélik talán még a piacról  teli kosárral hazafelé siető, kisnyugdíjból élő nagymamák is egymás közt,  fejüket rosszallóan csóválva és jajgatva.

 

© 2013 Eger City Underground. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top